Олена Сайтз про перспективи інтеграції українців в міжнародний професійний простір

Олена Сайтз – віце президент та директор програм громадської організації Україно-Американська асоціація працівників вищої школи (UACE).

 Мета новоствореної в Україні асоциації викладачів вищої школи це піднесення рівеня персонального зростання професіонала, як осбистості і як учасника професійного соціума на рівні теріторії свого проживання, своєї країни та в міжнародному маштабі.

За 20 років проживання та роботи в Сполученх Штатах я і мої колеги не втратили зв’язку з Україною.

Спробую описати шляхи по яким можно скерувати роботу учбовим закладам, громадським організаціям та індивідуумам для втілення іновацій в процесі професійного зростання та інтеграції в міжнародну професійну освітню спільноту.

Спробую розкрити тему практики і досвіду роботи професіоналів в рамках міжнародних програм на зразку діяльності Міжнародної культурно-освітньої Асоціації (ІСЕА), яка стала одним із ініціаторів створення україно американської асоціації працівників вищої школи та спонсром проведення весняної школи в Буковелі – 2016 для українських освітян.

З метою розвитку міжнародних зв`язків і взаємодії представників освіти, науки і культури різних країн 6 лютого 2002 року в штаті Іліноїс, США було створено Міжнародну культурно-освітню Асоціацію.

На протязі всіх цих років Асоціація співпрацює з різноманітними міжнародними, громадськими і державними організаціями та установами, фінансовими структурами і приватними особами, інформаційно-видавничими органами, які сприяють розвитку мирних ініциатив, наукових, освітніх і культурних  проектів.

 «У нових процесах державотворення зростають можливості діяльності громадських організацій як третьої сили у суспільстві поряд із законодавчою та виконавчою владами. ІСЕА обрала орієнтир на культурну дипломатію. У кожному проекті Міжнародної культурно-освітньої Асоціації, завдяки розширенню спілкування з різними людьми, різними культурами, поглядами, далекими і  близькими історичними епохами, створюється  своєрідна  “культурна напруга”, яка виробляє у творчій людині активність думки, потребу  пошуку нових знань, здатність до самовизначення та виховує толерантність до інших ідей» . Цей вислів належить, професору , доктору педагогічних наук, президенту ІСЕА Ларисі Коваль.

http://www.incea.org/category/about/

ІСЕА визначила пріоритетною формою проведення короткотривалих освітніх програм, які проводяться для українських фахівців у різних галузях науки, освіти, культури та соціальної діяльності, а також організацію їх участі у міжнародних конгресах, симпозіумах та показах.
Метою професійно орієнтованих тренінгів, які організовані спільно з американськими партнерами ІСЕА, є формування позитивного іміджу інтелектуальної еліти України, створення умов для налагоджування професійних контактів, вирівнювання стандартів професійної діяльності.
Так, починаючи з 2002 року  разом з американськими професійними організаціями та асоціаціями та за допомогою українських громадських організацій, ІСЕА здійснила більш як 40 програм, у яких взяли участь понад 500 осіб, відомих фахівців з України.

es2

Серед  цих програм:

  • 7 семінарів-тренінгів для українських журналістів, які отримали грант Фонду допомоги ЗМІ при Посольстві Сполучених Штатів Америки в Україні;
  • 6 програм за участю спеціалістів з архітектури та будівництва України;
  • 5 програм для представників українських будівельних фірм,
  • 4 виставки творів провідних митців України;
  • семінар-тренінг для слухачів школи менеджменту Київського Регіонального Центру Відкритого Британського Університету;
  • програма для представників сфери українського інтер’єр-дизайну;
  • 3 програми професійного тренінгу для пластичних хірургів з України,
  • 8 програм для юристів та нотаріусів Україні
  • 4 програми для студентів, представників студентського самоврядування
  • 2 програми  розвитку побратимських зв”язків між містами України та Сполучених Штатів Америки
  • 5 грантів, отриманих від американської програми „Відкритий світ”

Про програми і діяльність ІСЕА можно дізнатись більше на cайтах:

www.icea.us ,  www.icearu.org ,www.incea.org , https://www.facebook.com/ICEA-inceaorg-174721562550573/

es6es5es4es3 es7 es8

Наші зауваження з досвіду роботи в програмах на протязі 14-ти років разом з великим позитивним ефектом від проведення програм, налаштованих контактів з американськими колегами, запозиченням досвіду, існують недоліки над якими необхідно працювати :

es9

es11

  • Учасники програм у переважній більшості недостатньо володіють англійською мовою, що не дає можливості виступати на зібраннях колег професіоналів, брати участь в міжнародних конференціях;
  • Усі спроби залучити українськи професійні спілки, за ці роки, до участі у роботі міжнародних професійних формувань не дали результатів, «крісло України» і по сегодні залишається не зайнятим в провідних міжнародніх професійних асоціаціях, спілках та товариствах;
  • Збільшилась кількість учасників програм ІСЕА яки реєструються і прилітають в програми до Сполучених Штатів вдруге і в третій рази, але , на жаль, тільки одиниці стають професійними лідерами і створюють професійні об’єднання;

es12es13
На мою думку
існують фактори , які заважають швидкій інтеграції українського професіонала в міжнародне професійне середовище:

  1. На рівні студента, майбутнего професіонала та в трудовому колективі не популяризується участь в професійних об’єднаннях. Здебільшого це рудіментальні , старі форми управління національними та регіональними спілками. Ті бюрократи, які посіли місця в керівних органах не змінюються десятиліттями, при чому не рідко, користуються державним коштами та членськими внесками для власних подорожів на міжнародні заходи.
  1. Законодавча система по регламентації роботи громадських організацій та професійних об’еднань не досконала, не дозволяє заробляти кошти і витрачати іх на потреби організації, для того для чого вони зорганізувались. Тільки на пожертви та на членськи внески не можливо зібрати необхідні кошти для ведення професійної діяльності, для залучення професійних менеджерів, розобки власних  проектів участі в міжнародних заходах.
  1. Професійні громадські організації в Україні ще не стали платформою яка б могла проводити експертизи, давати оцінку якості певних проектів та окремим осіб, яки висуваються на керівні посади в державі.
  1. Слабо працює інформаційна підтримка в соціальній мережі, не рідко не має навіть сторінки в інтернеті з описом професійної організації національного рівня і її діяльності англійською мовою.

З власного досвіду знаю, що всі міжнародні професійні організації пов’язані єдиною системою комунікацій і практикою проведення заходів в різних країнах. Ці організації впливові і лобіюють інтереси своїх членів перед урядом, вносять пропозиції до законодавчих органів влади, пропагують національну науку та культуру. Тільки професіонал зрозуміє свого колегу на професійному рівні. Тільки знайомство і відвідування країн на запрошення колег породжує довіру, і тільки довіра приносить інвестиції і розвиває бізнес. Тільки визнання на міжнародному рівні наукових досягнень професіоналів просуває їх і країну вперед , формує розвинуте інтегроване середовище.

По переду велика робота по формуванню професійного лобі в Україні та інтеграції його в міжнародне товариство, є надія на те що це стане стратегією держави Україна і знайде відображення в законах країни.

Новостворена Україно-Американська асоціація працівників вищої школи (UACE) чекає ваших пропозицій, відкрита для вступу в членство, для спільної розробки проектів та програм!

es14es15